Design a site like this with WordPress.com
Get started

Achtergrond

Ik ben hogeschooldocent bij de opleiding Communication & Multimedia Design – User Experience Design en onderzoeker binnen het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (Kenniscentrum Health Innovation) aan de Haagse Hogeschool.
Sinds 2019 ben ik promovenda aan de Universiteit Leiden (LIACS – Leiden Institute for Advanced Computer Science)
Mijn onderzoek wordt gefinancierd door de NWO promotiebeurs voor docenten. Ik wordt begeleid door prof. ir. Fons Verbeek (Universiteit Leiden), dr. ir. Joost Broekens (Universiteit Leiden) en dr. Sanne de Vries (de Haagse Hogeschool).

Promotieonderzoek

Binnen mijn promotieonderzoek hou ik mij bezig met ‘Interactive augmented social play spaces’. Dat zijn (semi-)publieke omgevingen waar speelse technologie aan is toegevoegd.

Een goed voorbeeld van een speelse verrijking van een bestaande ruimte is bijvoorbeeld de Piano Trap (zie onderstaande video), een interactieve trap, waarbij de treden er uitzien als pianotoetsen en ze ook geluid maken als er op wordt gelopen. Hierdoor worden mensen aangemoedigd om de trap te nemen in plaats van de roltrap.

Piano Trap

Ik onderzoek hoe we dit soort omgevingen kunnen ontwerpen. Welke keuzes maakt een potentiële deelnemer? Hoe zorg je er voor dat iemand de keuze maakt om mee te gaan doen?

Nudging

Daarbij spelen o.a. visuele elementen een belangrijke rol. Deze kunnen voorbijgangers subtiel een richting op sturen door bijvoorbeeld de aandacht te trekken naar een bepaald object. Zo kan een voorbijganger subtiel aangemoedigd wordt om bepaald (gewenst) gedrag te vertonen. Dit wordt ook wel ‘nudging’ genoemd.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een project van Hivos, waarbij lijnen op de vloer werden getapet die mensen er toe aanzetten om de trap te nemen in plaats van de lift.

Traplopen stimuleren door middel van lijnen op de grond.

En nu (tijdens de Corona/COVID-19 crisis/pandemie) zien we deze zogenaamde ‘nudges’ ingezet worden om mensen te helpen voldoende afstand van elkaar te houden.

Binnen mijn onderzoek hou ik me vooral met interactieve omgevingen waarbij een belangrijke component de sociale interactie is. Dat is onder de huidige omstandigheden natuurlijk even niet de bedoeling. Hierdoor zijn een aantal onderzoeksactiviteiten tijdelijk gepauzeerd.

Dit geeft me de gelegenheid om voorbeelden te verzamelen en bij voldoende input hier hopelijk ‘best practices’ uit af te kunnen leiden. Daarnaast geeft het input voor mijn onderzoek om zo meer te weten te komen over de inzet van visuele aanpassingen voor aansturen van gedrag in publieke context.Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: